Evaluarea initiala a profitabilitatii companiilor

Evaluarea initiala a profitabilitatii companiilor

Evaluarea initiala a profitabilitatii companiilor

 

Evaluarea unei afaceri este cea mai importanta componenta a deciziei de investitii, atåt pentru fondurile specializate, cåt si pentru investitorii mici. Iar evaluarea se bazeaza exclusiv pe analiza fundamentala.

 Valoarea reala este de obicei mai mare decåt cotatia de aceea evaluarea unei companii are trei abordari: raportul costurilor versus active, comparatia cu celelalte societati din sectorul de activitate si nivelul veniturilor, adica a profitului realizat. Valoarea activelor este considerata una dintre cele mai importante de catre evaluatori, desi estimarea în cazul activelor intangibile este aproape întotdeauna dificila.

 Rata de profitabilitate, calculata în functie de numarul de angajati sau de suprafata de desfacere, alaturi de cifra de afaceri si cota de piata, arata cåt de eficienta este o companie în activitatea de baza si cåt de valoros este managementul respectivei societati.

 Valoarea la vånzare a altor societati din sectorul de activitate, dar si cifrele determinante ale acesteia sunt elemente semnificative în stabilirea valorii unei companii. Inclusiv dinamica activitatii, reflectata cel mai bine de cresterea sectorului, trebuie luata în calcul.

 Bunurile unei societati nu constau numai în active tangibile, adica imobile, terenuri etc., ci si în active intangibile, cum este valoarea angajatilor. Pentru producatorii de programe informatice, spre exemplu, calitatea angajatilor este foarte importanta.

Articole Asemănătoare

Enter your keyword