Diagnoza proceselor de HR

Diagnoza proceselor de HR

Diagnoza proceselor de HR

Recrutarea este procesul de cautare si atragere in organizatie a persoanelor potrivite pentru ocuparea posturilor vacante. Acest proces presupune
cunoasterea numarului de posturi vacante, natura si cerintele acestora si competentele necesare indeplinirii sarcinilor.

Selectia presupune alegerea persoanelor care vor primi oferta de angajare, dintre candidatii recrutati. Eficienta acesteia depinde de eficienta activitatii de
recrutare care trebuie sa ofere un numar mediu de optiuni viabile. Grupul recrutat (short list-ul) nu trebuie sa fie prea mare pentru a nu aglomera procesul
de selectie.

Unul dintre cele mai importante aspecte în procesul de recrutare este cunoasterea caracteristicilor pietei muncii în domeniul cautat. Exista candidati cu specializarile cautate? si daca da, vorbim despre excedent sau numarul lor este insuficient? Este necesara o atentie sporita la adaptarea ofertelor de job sau a cerintelor postului la oferta existenta în piata muncii. În general companiile cu management strain au dificultati în a întelege ca economia româneasca înca sufera la nivelul formarii anumitor figuri profesionale, care fie nu exista, fie sunt insuficiente. Iar în acest caz, este mai eficient un proces de formare, în locul unuia de recrutare.

În primul rând, trebuie avut în vedere ca în cadrul proceselor de selectie, unitatea de masura sa ramâna aceeasi. Cu alte cuvinte, sa fie folosite aceleasi metode pentru toti candidatii implicati. De multe ori, cei care gestioneaza procesele de recrutare si selectie au tendinta de a folosi doar interviul si acela haotic, fara sa stie ce urmaresc prin întrebarile adresate.

Trebuie precizat ca înca din cadrul procesului de selectie trebuie cunoscute si urmarite criteriile de performanta care vor fi evaluate dupa angajare. Neincluderea indicatorilor de performanta înca din etapa de selectie înseamna empirism, în plus, a devenit de ceva timp o practica ilegala.

De asemenea trebuie cunoscute elemente esentiale ale culturii organizationale. Multi recrutori „simt” ca un candidat nu este cel potrivit, dar nu stiu sa spuna ce anume genereaza aceasta nepotrivire. A formaliza elementele esentiale ale culturii organizationale, a cunoaste exact care sunt valorile, normele, personalitatea ei, înseamna a trece de la „a simti” la „a sti”.

Enter your keyword